tromaktiko: Το χρώμα των νυχιών μας μαρτυρά την υγεία μας

Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Το χρώμα των νυχιών μας μαρτυρά την υγεία μας



Οι αλλαγές στο χρώμα των νυχιών μας, χωρίς προφανή λόγο, είναι κάτι που δεν πρέπει να το παίρνουμε αψήφιστα...


Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ειδικούς, τα νύχια είναι δυνατόν να αποτελούν ένδειξη για κάποιο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουμε χωρίς να το γνωρίζουμε.

Δείτε αναλυτικά τι υποδηλώνει το χρώμα των νυχιών για την υγεία μας:

Τα κίτρινα νύχια…

Αν καπνίζετε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν κιτρινίζουν μόνο τα δόντια σας, αλλά και τα νύχια. Ωστόσο, το χρώμα αυτό ίσως οφείλεται στη χρήση έντονων μανό (σκούρο κόκκινο και καφέ), όπως επίσης και στη χρήση ασετόν. Συχνή αιτία μπορεί, επίσης, να είναι και κάποια μυκητίαση ή η ψωρίαση, αλλά τότε συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως η υπερκεράτωση. Βέβαια, υπεύθυνος μπορεί να είναι και ο ίκτερος, αλλά συνήθως τότε είναι κίτρινο και το λευκό του ματιού.

Τα πράσινα νύχια…

Τις περισσότερες φορές υπεύθυνος για την απόχρωση αυτή είναι κάποιος μύκητας του γένους Candida ή η ψευδομονάδα. Μην ανησυχείτε, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό μας, ώστε να σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Τα λευκά νύχια…

Μερικές παθήσεις, όπως οι μυκητιάσεις και η ψωρίαση, εμφανίζουν ως σύμπτωμα την ονυχόλυση, μεταξύ άλλων. Στην περίπτωση αυτή, το νύχι σηκώνεται προς τα πάνω, με αποτέλεσμα να μην εφάπτεται στο δέρμα και να χάνει το ροζ χρώμα του.

Τα μπλε νύχια…

Ίσως αποτελεί ένδειξη ότι στο σώμα σας δεν κυκλοφορεί αρκετό οξυγόνο, κάτι που ίσως οφείλεται σε πνευμονική λοίμωξη ή ακόμη και καρδιοπάθεια.

Οι μαύρες κηλίδες…

Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι κάποιος τραυματισμός, ο οποίος έχει προκαλέσει εσωτερικό αιμάτωμα. Ωστόσο, αν δεν θυμάστε να χτυπήσατε πουθενά, καλό θα είναι να απευθυνθείτε στον δερματολόγο μας, ούτως ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα να συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό.

Οι άσπρες κηλίδες…

Δεν οφείλονται στην έλλειψη ασβεστίου, όπως ίσως να πιστεύετε. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα λευκά αυτά σημάδια είναι αθώα και προκαλούνται από μικροτραυματισμούς της μήτρας του νυχιού. Ωστόσο, ορισμένα δερματολογικά νοσήματα, όπως η ψωρίαση, κάποιες μορφές μυκητιάσεων, οι εμπύρετες λοιμώξεις μπορεί να εμφανίσουν στικτές λευκές περιοχές στο νύχι.


onmed.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!