tromaktiko: Financial Times: Η Ευρωζώνη συνεχίζει να εξετάζει τις επιπτώσεις ενός Grexit

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Financial Times: Η Ευρωζώνη συνεχίζει να εξετάζει τις επιπτώσεις ενός Grexit



Το σχέδιο της ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει ήδη ο Μάριο Ντράγκι ξεκίνησε... για το σώσει το ευρώ, ενδέχεται όμως να αποτελέσει το βασικό λόγο της διάλυσής του. Ο ρόλος, δε, της Ελλάδας δεν είναι καθόλου αμελητέος.

Οι Financial Times διαπιστώνουν πως αυτή τη στιγμή εντός της Ευρωζώνης αναπτύσσεται έντονα μια συζήτηση γύρω από τις επιπτώσεις που θα έχει μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και το QE της ΕΚΤ δεν μένει εκτός της ατζέντας – όλα αυτά στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο.

Το άρθρο αναφέρει πως μπορεί το πλάνο του Ντράγκι να ξεκίνησε πολύ καλά αυτό το μήνα με αγορές ομολόγων, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι «να συγκαλύπτει τον πόνο μιας πιθανής ελληνικής εξόδου – μια προοπτική που είχε τρομοκρατήσει τις αγορές και την Ευρωζώνη, αλλά πλέον δεν φαίνεται να τους απασχολεί».

Ο οικονομολόγος Φιλίπ ντε Γκουντέν Βαρελέν της Barclays, λέει: «Για την ώρα τα πάντα κρύβονται με τεχνητό τρόπο μέσω του QE». Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ανησυχία για την τύχη της Ελλάδας, καθώς οι αναλυτές κάνουν λόγο για αφυδάτωση των ταμείων και κατάρρευση στις αρχές Απριλίου.

Ο Έρικ Νίλσεν της UniCredit αναφέρει: «Θα είναι καταστροφικό ένα Grexit. Το ΑΕΠ της χώρας θα πέσει 20%-40%, θα αυξηθεί η μετανάστευση των Ελλήνων και φυσικά θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στους εμπορικούς εταίρους, ιδίως στα Βαλκάνια. Αλλά όλα αυτά είναι διαχειρίσιμα πλέον. Κανείς δεν πρόκειται να μειώσει άλλα περιφερειακά χρέη όσο υπάρχει η ποσοτική χαλάρωση». Παραδέχεται, πάντως, πως οι ανησυχίες θα στραφούν πλέον προς την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και άλλες περιφερειακές χώρες που πλέον άπαντες θα τις παρατηρούν υπό το πρίσμα ενός «σκληρότερου» φακού. Κάτι που σημαίνει πως, «οι αγορές θα αρχίσουν να ψάχνουν τον επόμενο που θα φύγει από το ευρώ».

Οι άλλοι μηχανισμοί

Τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες λένε προς τα έξω πως στόχος τους είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, γνωρίζουν καλά πως πλέον υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί για να αποφευχθεί μια γενικότερη κρίση. Οι καλά γνωρίζοντες σημειώνουν πως αυτό είναι και ένα μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα θέλοντας να της δείξουν πως εν μέσω διαπραγματεύσεων, μπορούν να επιβιώσουν και μετά από ένα Grexit – σε αντίθεση με την Ελλάδα. Έτσι, εκτός της ποσοτικής χαλάρωσης υπάρχουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ένα μόνιμο ταμείο διάσωσης που μπορεί να αποτρέψει το χάος, ενώ από το 2012 και μετά έχει μειωθεί δραστικά η έκθεση των ξένων τραπεζών στην Ελλάδα.

Οι ανησυχίες πάντα υπάρχουν

Από την άλλη, όμως, αυτή η υπεραισιοδοξία τίθεται ακόμη εν αμφιβόλλω. Όπως τονίζει ο Τιντιάνε Τιάμ της Credit Suisse: «Οι αγορές φαίνονται εξαιρετικά χαλαρές σχετικά με ένα Grexit. Αυτό μπορεί να αμφισβητηθεί». Κατά τους αναλυτές Τζούλιους Μπάερ και Μάρκους Άλενσπαχ, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ – ακόμη και τώρα- θα μπορούσε να έχει συστημικές συνέπειες.

Ο Άλενσπαχ σημειώνει: «Είναι δίκαιο να υποθέσουμε πως ένα Grexit θα προκαλέσει μαζικές απομειώσεις των δανείων προς τις ελληνικές τράπεζες, σε πρώτη φάση, ενώ θα ακολουθήσει απομείωση των δανείων προς τις γειτονικές χώρες της κεντρικής Ευρώπης».

Πάντως, ανεξάρτητα αν συμβεί ή όχι ένα Grexit, θα έχει καταστραφεί η πρωτόγνωρη εμπιστοσύνη των επενδυτών για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. «Ένας από τους πυλώνες της νομισματικής ένωσης είναι η υποχρέωση κάθε μέλους να παραμείνει σε αυτήν. Επομένως, αν ένα μέλος αποχωρήσει, αυτό κλονίζει τους άξονες της αμοιβαίας δέσμευσης και της οικονομικής εταιρικής σχέσης», λέει η κ. Παπαδαυίδ της BNP Paribas.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!