tromaktiko: Προβλήματα ύπνου; Ακολουθήστε αυτό το πρόγραμμα και νιώστε πιο ξεκούραστα από ποτέ!

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Προβλήματα ύπνου; Ακολουθήστε αυτό το πρόγραμμα και νιώστε πιο ξεκούραστα από ποτέ!



Κάθε φορά που ξυπνάτε νιώθετε κουρασμένες. Κάθε πρωί που σηκώνεστε από το κρεβάτι νιώθετε αδύναμες...
Κάθε φορά που χτυπάει το ξυπνητήρι εύχεστε να είχατε κοιμηθεί λίγο παραπάνω! Αν αυτές οι τρεις φράσεις σας αντιπροσωπεύουν απόλυτα, μάλλον κάτι κάνετε λάθος.

Ο ποιοτικός ύπνος είναι πάρα πολύ σημαντικός! Χωρίς αυτόν δε θα έχετε την απαραίτητη ενέργεια για να αντιμετωπίσετε τις υποχρεώσεις της ημέρας. Πάμε να δούμε, λοιπόν, πώς θα καταφέρετε να αλλάξετε τις συνήθειές σας και να νιώσετε επιτέλους πιο ξεκούραστες από ποτέ. Ο Dr. Hadine Joffe του Harvard Medical School, προτείνει αρχικά να μειώσετε τις ποσότητες καφέ που καταναλώνετε και φυσικά να βάλετε πρόγραμμα στη ζωή σας και στον... ύπνο σας.

Ιδού ένα ενδεικτικό πλάνο:

Πρωί

7:00 π.μ.: Φροντίστε να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Προσπαθήστε να το κάνετε αυτό ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Το ξέρουμε, είναι σκληρό, αλλά μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να ρυθμίσετε το βιολογικό σας ρολόι!
8.00 π.μ.: Απολαύστε ένα ζεστό καφέ (κατά προτίμηση ντεκαφεινέ). Μην το παρακάνετε με τις ποσότητες, αν θέλετε να σας πάρει ο ύπνος το βράδυ.
9.00 π.μ.: Βγείτε για ένα σύντομο workout στη φύση. Ένα 30λεπτο περπάτημα ή τρέξιμο στον πρωινό ήλιο θα σας βοηθήσει να κάνετε έναν πιο ήρεμο ύπνο το βράδυ.

Απόγευμα

6.00 μ.μ.: Απολαύστε ένα ελαφρύ και υγιεινό γεύμα. Τα βαριά φαγητά θα σας χαρίσουν μια ωραιότατη καούρα η οποία φυσικά θα σας συνοδεύσει μέχρι το κρεβατάκι σας. Αποφύγετε τον καφέ, το τσάι, την σοκολάτα, το αλκοόλ!
9.15 μ.μ.: Μισή ώρα πριν πέσετε για ύπνο φροντίστε να κλείσετε την τηλεόραση και φυσικά να απενεργοποιήσετε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το κινητό σας. Διαβάστε ένα βιβλίο, κάντε ένα ζεστό ντους ή ακούστε χαλαρωτική μουσική. Αφήστε το άγχος της ημέρας πίσω και προσπαθήστε να αδειάσετε το μυαλό σας από τις σκέψεις που το βασανίζουν!

Πριν από τον ύπνο

9:45 μ.μ.: Προετοιμάστε το έδαφος. Τι εννοούμε; Χαμηλώστε τα φώτα, κλείστε καλά τα πατζούρια και τις κουρτίνες και γυρίστε το ξυπνητήρι σε σημείο που δε θα έχετε ορατότητα. Επιπροσθέτως, ρυθμίστε τη θερμοκρασία του δωματίου ώστε να απολαύσετε έναν ήρεμο και άνετο ύπνο!
10:00 μ.μ.: Χρησιμοποιήστε την τουαλέτα.
10:15 μ.μ.: Σβήστε τελείως τα φώτα και ξαπλώστε στο κρεβάτι σας, φροντίζοντας κάθε μέρα να πέφτετε για ύπνο την ίδια ακριβώς ώρα. Αν δε σας πάρει ο ύπνος μέσα στα επόμενα 15 λεπτά, βγείτε στο σαλόνι και διαβάστε για περίπου ένα 20λεπτο (ή μέχρι να σας πιάσει υπνηλία) το αγαπημένο σας βιβλίο. Κλείστε το βιβλίο και επιστρέψτε στο κρεβάτι σας για... όνειρα γλυκά!

• Οι ώρες είναι ενδεικτικές. Προσαρμόστε τις στο δικό σας πρόγραμμα!
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!