tromaktiko: 5 καλοί λόγοι να οδηγείς πιο αργά και πώς να το κάνεις

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

5 καλοί λόγοι να οδηγείς πιο αργά και πώς να το κάνεις



Προσπαθώ να οδηγώ πιο αργά αυτές τις μέρες. Ενώ συνήθως έτρεχα σαν τρελή (ρωτήστε τον άντρα μου), περνώντας τους πάντες και πατώντας το γκάζι στο τέρμα...

Πολλές φορές μάλιστα σάστιζα όταν οι άλλοι οδηγούσαν αργά και εμπόδιζαν εμένα να οδηγώ γρήγορα, ή μου έκοβαν το δρόμο. Η οδήγηση ήταν μια σούπερ αγχωτική εμπειρία.

Όχι πια. Αυτές τις μέρες, η οδήγηση μου είναι πολύ πιο ήρεμη σαν εμπειρία, και την ευχαριστιέμαι πολύ περισσότερο.

Κοιτάζω τους υπόλοιπους οδηγούς γύρω μου και αναρωτιέμαι αν πραγματικά χρειάζεται να πάνε τόσο γρήγορα εκεί που θέλουν, και αν τελικά θα σταματήσουν να βιάζονται όταν φτάσουν. Αναρωτιέμαι αν πραγματικά αξίζει να καις όλη αυτή τη βενζίνη και να σπάνε τα νεύρα σου και να ρισκάρεις τόσες πολλές ζωές. Κι έπειτα σκέφτομαι και άλλα πράγματα, γιατί η οδήγηση για μένα έχει γίνει ώρα περισυλλογής.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα να οδηγείς πιο αργά – για πολλούς λόγους. Ένας από τους καλύτερους λόγους για μένα είναι ότι με κάνει πιο ευτυχισμένη.Είναι ένα πανεύκολο βήμα που μπορείς να κάνεις, αλλά κάνει τεράστια διαφορά.

Διάβαζα κάπου το παρακάτω που έγραφε κάποιος για την ταχύτητα:

Πρόσφατα απέκτησα ένα GPS navigator. Ανάμεσα στις διάφορες καταπληκτικές λειτουργίες του, έχει μια ένδειξη για την εκτιμώμενη ώρα άφιξης της διαδρομής σου… Το περίεργο της υπόθεσης: Εγώ συνήθως οδηγούσα παντού στο 130% του ορίου ταχύτητας … Σκεφτόμουν ότι έτσι ήμουν πάντα σε εγρήγορση και παράλληλα κέρδιζα χρόνο. Το navigator μου παρόλα αυτά είχε διαφορετική άποψη. Βασικά, όπου κι αν πήγαινα (και κάνω πάνω από 100 χιλιόμετρα τη μέρα) κέρδιζα μόνο 5-10 λεπτά από την εκτιμώμενη ώρα άφιξης!

Απ’ όταν το είδα αυτό, υιοθέτησα ένα νέο τρόπο οδήγησης. Δεν τρέχω.

Μου άρεσε πολύ αυτό το σχόλιο. Συχνά νομίζουμε πως κερδίζουμε χρόνο όταν οδηγούμε πιο γρήγορα, αλλά αυτός ο χρόνος δεν είναι πολύς, και δεν αξίζει την ασφάλεια και την ψυχική σου ηρεμία.

Να απλά 5 λόγοι για να οδηγείς πιο αργά:

Εξοικονομείς καύσιμα. Οι καλύτεροι τρόποι για να εξοικονομήσεις καύσιμα (πέρα από το να οδηγείς λιγότερο, ή να οδηγείς ένα αυτοκίνητο που “από τη μάνα του” ξοδεύει λιγότερη βενζίνη), είναι να αποφεύγεις να το έχεις άσκοπα στο ρελαντί, να επιταχύνεις και να επιβραδύνεις σταδιακά, και να οδηγείς πιο αργά. Με τις τιμές της βενζίνης να βρίσκονται στα ύψη πια, τη σπατάλη βενζίνης που κάνουμε όσο οδηγούμε αδικαιολόγητα γρήγορα, δεν είμαστε σε θέση να την αντέξουμε οικονομικά – λάβε το σοβαρά υπόψη.

Σώζεις ζωές. Η γρήγορη οδήγηση μπορεί να σκοτώσει – άλλους ή/και τον οδηγό. Τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 12 – 16 ετών. Η γρήγορη οδήγηση σου δίνει λιγότερο χρόνο να αντιδράσεις σε κάτι που θα βρεθεί στο δρόμο σου, όπου ακόμα κι ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Οδήγησε πιο αργά για την ασφάλεια σου, και την ασφάλεια των άλλων γύρω σου… Ακόμα περισσότερο, οδήγησε αργά όταν υπάρχουν ποδηλάτες γύρω, μηχανάκια, σχολεία, και γειτονιές με παιδιά έξω στους δρόμους.

Εξοικονομείς χρόνο? Όπως ωραία ειπώθηκε στο παραπάνω σχόλιο, ενώ νομίζεις πως γλιτώνεις χρόνο οδηγώντας πιο γρήγορα, δεν είναι πολύς τελικά ο χρόνος αυτός. Και δεν αξίζει ο λίγος χρόνος που γλιτώνεις, αν λάβεις υπόψη σου τους υπόλοιπους παράγοντες αυτής της λίστας. Ξεκίνα λίγα λεπτά νωρίτερα, και θα φτάσεις την ίδια ώρα με κάποιον που οδηγούσε πιο γρήγορα αλλά ξεκίνησε αργά. Όταν φτάσεις πάντως, θα είσαι πολύ πιο ευτυχισμένος σε σύγκριση με τον άλλο.

Σώζεις την ψυχική σου υγεία. Οι παραπάνω λόγοι είναι πολύ σημαντικοί, αλλά για μένα η πιο αξιοπρόσεκτη διαφορά είναι η απίστευτη πτώση στα επίπεδα του στρες μου όταν οδηγώ. Από εκεί που ήταν μια νευρωτική διαδικασία, η οδήγηση τώρα είναι μια ήρεμη και ευχάριστη εμπειρία. Δε με πιάνει τρέλα πια στο δρόμο, γιατί πολύ απλά δε με νοιάζει αν οι άλλοι οδηγοί πηγαίνουν αργά ή μου κόβουν το δρόμο.

Απλοποιείς τη ζωή σου. Αυτό έχει σχέση με το αμέσως προηγούμενο – ας του δώσουμε όμως μια μεγαλύτερη έκταση. Πέρα από το να κρατήσεις χαμηλά τα επίπεδα του στρες, το να οδηγείς πιο αργά μπορεί να μειώσει πολλά άλλα μπλεξίματα επίσης – τον πονοκέφαλο απ’ τα ατυχήματα και τις κλήσεις ταχύτητας, το να πηγαίνεις στο βενζινάδικο κάθε τρεις και λίγο, αλλά και όλο αυτό τον ταχύτατο ρυθμό της ζωής που επηρεάζεται από τέτοιες συνήθειες. Γιατί πρέπει να βιαζόμαστε στη ζωή μας? Χαλάρωσε τους ρυθμούς σου και απόλαυσε τη ζωή σου περισσότερο. Αν είμαστε συνέχεια σε μια βιασύνη να φτάσουμε κάπου, πότε τελικά θα φτάσουμε και θα είμαστε χαρούμενοι? Η ζωή είναι ένα ταξίδι – κάντο ευχάριστο.

Ok, αν υποθέσουμε ότι θέλεις να οδηγείς πιο αργά, να κάποιες από τις συμβουλές που λειτούργησαν καλύτερα σε μένα:

Βάζεις χαλαρωτική μουσική. Εμένα μου αρέσει πολύ η Tori Amos, αλλά ότι κι αν σε χαλαρώνει καλό είναι: Otis Redding, Aretha, Radiohead, Prince, Sade… Ότι κι αν διαλέξεις, απόλαυσε το, και χαλάρωσε.

Αγνοείς τους άλλους οδηγούς. Αυτό μάλλον ήταν πρόβλημα για μένα στο παρελθόν. Ασχολούμουν πολύ με το τι έκαναν οι άλλοι οδηγοί, και αυτό μου προκαλούσε στρες. Κάποιες φορές αυτό με έκανε να οδηγώ πιο γρήγορα για να διαολίσω άλλους οδηγούς (απαίσιο, το ξέρω). Τώρα, απλά τους αγνοώ. Εννοείται πως προσέχω να μην πέσω πάνω σε κανέναν τους, αλλά δε με απασχολεί τι κάνουν ή πόσο χαζά φέρονται.

Φεύγεις νωρίτερα. Αν τρέχεις επειδή έχεις αργήσει, κάνε συνήθεια σου να ετοιμάζεσαι νωρίς και να φεύγεις νωρίς. Έτσι δεν έχεις να ανησυχείς ότι θα είσαι καθυστερημένος, και μπορείς να ευχαριστηθείς τη βόλτα.

Κατεβάζεις ιδέες. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ το χρόνο οδήγησης για να σκεφτώ. Μου έρχονται ιδέες για posts, σκέφτομαι τη μέρα μου (είτε αυτή που έρχεται, είτε τη μέρα που πέρασε κάνοντας μια ανασκόπηση), σκέφτομαι τη ζωή μου συνολικά και το που θέλω να πάω.

Μένεις δεξιά. Αν οδηγείς πιο αργά από τους άλλους τρελούς οδηγούς εκεί έξω, είναι σοφό να μη χώνεσαι στο δρόμο τους όσο το δυνατόν, και να μένεις στη δεξιά λωρίδα. Ανεξάρτητα απ’ το ότι μπορώ πλέον να αγνοώ όσους οδηγούς νευριάζουν μαζί μου όταν οδηγώ αργά, η ευγένεια δε βλάπτει.

Απολαμβάνεις τη βόλτα. Πάνω απ’ όλα, κάνε την οδήγηση σου μια ευχάριστη εμπειρία – είτε μέσα από τη μουσική, τις σκέψεις, ή οτιδήποτε άλλο σου αρέσει να κάνεις για να ευχαριστιέσαι τη βόλτα σου, θυμήσου ότι η βόλτα έχει τόση σημασία όση και ο προορισμός.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!