tromaktiko: Σίμος Δανιηλίδης: Οι δημοτικές κοινωνικές δομές Χρεοκοπούν

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Σίμος Δανιηλίδης: Οι δημοτικές κοινωνικές δομές Χρεοκοπούν



Τον άμεσο κίνδυνο πολλές δημοτικές επιχειρήσεις, που λειτουργούν δομές στο...
πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» (ΕΣΠΑ), να βρεθούν αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας, αλλά και την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στους Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ), τονίζει με τον πλέον δραματικό τρόπο ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης.

Αφορμή της παρέμβασης του δημάρχου αποτελεί η παρατεταμένη καθυστέρηση της κυβέρνησης να καταβάλλει στους δήμους και στα νομικά τους πρόσωπα το ποσό που αντιστοιχεί στη χρηματοδότηση του 30% του έργου που ήδη έχει υλοποιηθεί, όπως προέβλεπε η προκήρυξη. Να σημειωθεί ότι ο Σ.Δανιηλίδης ήταν αυτός που κατήγγειλε -εκτός των άλλων- την αλλαγή στη ροή της χρηματοδότησης (με την πρώτη δόση να καταβάλλεται μετά την υλοποίηση του 30% του έργου αντί του 10% που ίσχυε), τονίζοντας ότι αυτό θα επέφερε μια σειρά προβλημάτων στην ομαλή λειτουργία και υλοποίηση του προγράμματος.
«Το σύστημα αυτό με την αλλαγή στη ροή της χρηματοδότησης θα προκαλέσει φοβερές παρενέργειες στη λειτουργία των φορέων, με τις συνέπειες να διαχέονται σε όλα τα επίπεδα, τόσο των εργαζομένων που δεν θα μπορούν να πληρωθούν, όσο και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα παιδιά καθώς περιορίζονται δραματικά οι δυνατότητες εξασφάλισης επαρκών προϊόντων σίτισης και εκπαιδευτικής-δημιουργικής υποστήριξης», ανέφερε έγκαιρα και μήνες πριν ο Σ.Δανιηλίδης, επισημαίνοντας ότι πολλοί δήμοι και νομικά πρόσωπα δεν διαθέτουν «τέτοια αποθεματικά κεφάλαια που μπορούν να υποστηρίξουν μισθοδοσίες και λειτουργικές δαπάνες, καταβάλλοντας ταυτόχρονα τις εισφορές στα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις εφορίες». Μάλιστα, προέβλεπε ότι «όλο αυτό το τρίμηνο-τετράμηνο (σ.σ.: που τώρα έγινε εξάμηνο) θα υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι με κίνδυνο να μειωθούν οι θέσεις εργασίας και να υποβαθμισθούν οι υπηρεσίες και τα αγαθά που προσφέρονται στα παιδιά».

Δραματική έκκληση

Και ενώ το πρόγραμμα της «Εναρμόνισης» έχει φθάσει σχεδόν στο μέσον της διαδρομής του για την περίοδο 2015-2016, η χρηματοδότηση συνεχίζει να καθυστερεί, με αποτέλεσμα οι χιλιάδες εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες, και τα νομικά πρόσωπα των δήμων να βρίσκονται σε απόγνωση για την ασφαλή συνέχιση λειτουργίας των προγραμμάτων και των δομών. Και το γεγονός αυτό έρχεται να δικαιώσει τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, που έκανε λόγο για «καταστροφικές παρενέργειες σε βάρος των γονέων, των παιδιών και των εργαζομένων».
«Δεν έφθανε που εξαιτίας των απαράδεκτων χειρισμών τους αποδυνάμωσαν ένα κρίσιμο και ευαίσθητο πρόγραμμα, είτε μέσω της μείωσης της χρηματοδότησης είτε μέσω της απαράδεκτης περικοπής του 30% των πιστοποιημένων και εγκεκριμένων θέσεων στις δημοτικές δομές και τα προγράμματα, με αποτέλεσμα να αποκλεισθούν χιλιάδες παιδιά, έρχεται τώρα και η ασυνέπεια στην καταβολή της πρώτης δόσης», αναφέρει σ’ ένα πρώτο σχόλιό του ο Σ.Δανιηλίδης.

Όπως τονίζει, «όχι μόνο οι κυβερνώντες αποδεικνύονται αφερέγγυοι για όσα οι ίδιοι δεσμεύονταν για την καταβολή της πρώτης δόσης με την υλοποίηση του 30% του έργου, παρά τις δικές μας έντονες και τεκμηριωμένες αντιρρήσεις, αλλά εμφανίζονται πλήρως αδιάφοροι απέναντι στα τραγικά προβλήματα που επισωρεύουν στην κοινωνία».
« Ήδη ξεπερνούμε σχεδόν τον έκτο μήνα της λειτουργίας του προγράμματος και ούτε ένα ευρώ δεν καταβλήθηκε για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών και υποχρεώσεων των δήμων και των νομικών τους προσώπων. Αναρωτιέται άραγε κανείς πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση; Μπορεί να διαισθανθεί κανείς από τους αρμόδιους της Πολιτείας τον κίνδυνο να ανασταλεί η λειτουργία δημοτικών δομών λόγω της χρεοκοπίας στην οποία οδηγούνται;», υπογραμμίζει και απευθύνει δραματική έκκληση στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τους συναρμόδιους υπουργούς να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα. «Έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, πριν υπάρξει έκρηξη του προβλήματος, η κυβέρνηση οφείλει και μπορεί να δώσει λύση καταβάλλοντας τα ποσά που αντιστοιχούν στη μέχρι τώρα υλοποίηση του έργου. Διαφορετικά θα πρέπει να ετοιμαστεί να θερίσει θύελλες όταν σταματήσουν οι δήμοι να προσφέρουν τις κρίσιμες και ευαίσθητες υπηρεσίες στις οικογένειες και τα παιδιά, όταν εκατοντάδες εργαζόμενοι προστεθούν στους μακάβριους καταλόγους της ανεργίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Σ.Δανιηλίδης ζητά από την κυβέρνηση «να προωθήσει άμεσα και την απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της ισχύος της άδειας λειτουργίας των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των δήμων», όπως έγκαιρα και υπεύθυνα έχει προτείνει αλλεπάλληλες φορές η ΚΕΔΕ.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!